woensdag 3 juni 2009

Karl Popper - The Open Society and its Enemies



Voor liefhebbers van politieke filosofie en pleitbezorgers van de democratie in tijden van cholera.



Ook interessant, zij het dan vooral om stilistische redenen, is de kritiek op Popper van Anthony de Jasay: The twistable is not testable (in zijn essaybundel Against politics).

5 opmerkingen:

Anoniem zei

je bent door de turf geraakt precie. Nu iets anders, een tip voor jouw plezier, er is nog iets anders dan die economische twisten :
José Eduardo Agualusa en 'de vrouwen van mijn vader', ziet er de moeite uit, althans na lezing van De MORGEN woensdag, rescensiedag

Unknown zei

Hi! Het duurt op mijn pc een eeuwigheid om jouw blog te openen (dat ligt aan mijn pc :) maar ik vind het hier nog steeds even interessant !
Ciao

eric rosseel zei

Popper? Verhofstadt's idool ? dan lees ik toch liever Hannah Arendt over totalitarianisme. en hoe Giorgio Agamben op haar verder (en op Foucault; ivm met de filsofische vraag: wat is een (concentratie)kamp?) borduurt o.a. in Homo Sacer, maar dat boek ken je wel. Zoniet, bliksemsnel naar proxis.be. Homo Sacer is zijn neig boek vertaald in het Nederlands. Hij schreef ook een boek over The End of the Poem. Is estheticafilsoof, maar sinds 1990 vooral politiek filosoof.

Ivan Jennes zei

Eric, ik word kwaad. Jij bent nu al de derde die afkomt met Verhofstadt. Wie die naam in dit verband laat vallen wekt bij mij het sterke vermoeden Popper niet gelezen te hebben. Nr. 1 en 2 moesten dat algauw toegeven. (Ze hadden 'm natuurlijk wel in hun kast staan!) The Open Society verdient bekritiseerd te worden - Popper zou niets liever hebben gewenst - maar mag het iets meer zijn dan een verwijzing naar onze grote politieke filosoof Guy V.?
Overigens dank voor de leestips & de groeten!

eric rosseel zei

Beste, Ivan. Uw vermoeden is veel te zwak. Ik heb The Open etc gelezen rond 1975 en nog eens om iemand plezier te doen rond 1990. Dit is weliswaar 2O jaar geleden, inderdaad.