dinsdag 2 september 2008

leestips politieke geschiedenis: 1789 en 1917

Recent twee boeken gelezen die ik iedereen met interesse voor politieke geschiedenis aanbeveel.

Kroniek van de Franse revolutie van Simon Schama (tegenwoordig bekend van de knappe Canvas-reeks De kracht van kunst) is een lijvig boek dat een genuanceerde kijk biedt op de oorzaken en het verloop van de F.R., maar vooral ook iets zegt over het wezen van revoluties. Minder (expliciete) aandacht gaat naar de gevolgen (ik geloof dat we dat als een stellingname van de auteur moeten beschouwen).
Toen ik het uit had, dacht ik: laten we maar alles inzetten op het versterken van de parlementaire democratie, d.w.z. van alle drie de staatsmachten, of ze nu federaal dan wel deelstatelijk zijn. Dat betekent een parlement die naam waardig, een krachtdadige regering - zeker in tijden van economische crisis - en een justitie met voldoende middelen. België?

Getuigenis - Herinneringen van Dmitri Sjostakovitsj, zijn door hem aan een vriend gedicteerde memoires (in de reeks Privé-domein van De Arbeiderspers), geeft een huiveringwekkende kijk op de levensbedreigende positie van de sovjetkunstenaar onder het stalinisme. Hij praat ook uitvoerig over zijn muziek, die uiteraard onmogelijk los kan gezien worden van de politieke situatie.

Geen opmerkingen: